Het Parool, 14-3-2020 (1_thumb)

Homovervolging tijdens slavernij in het Parool

“Het koloniale bewind in Suriname trad in de achttiende eeuw keihard op tegen sodomie. Ook gouverneurszoon Matthijs de Goyer eindigde op de brandstapel.”
Patrick Meershoek, Het Parool, 14 maart 2020
Lees hier het hele artikel van Meershoek over de laatste publicatie van Nizaar Makdoembaks, initiatiefnemer en eigenaar van deze website en het GLdH-database project.

Meer informatie
Suikerplantage Merveille ca. 1829

Database versie 3.0 online

Met ingang van 2 maart 2020 staat een nieuwe versie van de GLdH-database online. In 2018 en 2019 is initiatiefnemer Nizaar Makdoembaks bezig geweest met een nieuwe publicatie over de slavernij. Het onderzoek daarvoor leverde ook nieuwe inzichten op voor de GLdH-database. Bestaande informatie werd aangevuld of verbeterd, nieuwe koppelingen van plantages en eigenaren zijn toegevoegd. In totaal werden 20 plantages verwerkt in de database.

Meer informatie
Homovervolging-voor-HR

‘Homovervolging in tijden van slavernij’

De initiatiefnemer en eigenaar van het GLdH-database project en deze website, Nizaar Makdoembaks, publiceert op 1 maart 2020 een nieuw boek over de slavernij in Suriname: In Nederland en Suriname waren er in de achttiende eeuw verscheidene golven van homo-vervolging. Vooral de eerste golf, begin jaren 30, ging gepaard met brute straffen, die in wezen […]

Meer informatie
zoekm

Website nu met zoekfunctionaliteit en beschikbaar in het Engels

Eerder werd aangekondigd dat de GLdH-database op deze website ontsloten zou worden middels online zoekfunctionaliteit. Die is nu gereed voor gebruik. Daarnaast is de website volledig vertaald zodat deze nieuwe bron voor historisch onderzoek naar de geschiedenis van de vroege slavernij in Suriname nu ook beschikbaar is voor internationale onderzoekers. Van de database zelf is een nieuwe versie beschikbaar.

Meer informatie