Website nu met zoekfunctionaliteit en beschikbaar in het Engels

Medio april werd de website www.dutchslaverytaxsuriname.com gelanceerd. Op die website is een nieuwe database met betrekking tot de populatie slaafgemaakten op de plantages van Suriname te vinden. Opdat moment kon die database alleen gedownload worden. Met ingang van heden is de database ook online te doorzoeken en is van de website een volledig Engelstalige versie beschikbaar voor internationale onderzoekers.

Op de website www.dutchslaverytaxsuriname.com is een oude bron voor historisch onderzoek naar de (vroege) slavernijgeschiedenis in Suriname ontsloten: de Generale Lijsten der Hoofdgelden (GLdH). Voor de periode 1693-1733 zijn deze lijsten in een Excel-database gezet die via de website beschikbaar wordt gesteld. Bij de lancering werden periodieke updates aan zowel website als database aangekondigd. Nu is er nieuws.

Zoekfunctie

Op de website is een zoekmachine geïnstalleerd die het mogelijk maakt om de database online te doorzoeken en de resultaten van een zoektocht te downloaden. Bezoekers kunnen de 12792 regels van de database sorteren op jaartal, plantage eigenaar of plantage. De beschikbare zoekhulpmiddelen kunnen bezoekers van dienst zijn wat betreft de spelling van namen en welke plantages in de database zijn opgenomen.

Engels

Het lag altijd al in de bedoeling om de Generale Lijsten ook te ontsluiten voor internationale onderzoekers. Daartoe is de website nu geheel in het Engels beschikbaar. Het database bestand was met het oog op dit doel al Engelstalig ingericht, met uitzondering van de historische data (namen van eigenaren en aanvullende informatie daarbij). Voor bezoekers van de Engelstalige website zijn extra zoekhulpmiddelen beschikbaar voor de vertaling van die data.

Database 2.0

Het database bestand zelf is ook aangevuld. Er zijn nieuwe naamcorrecties doorgevoerd en meer plantages toegevoegd. Dit laatste zal op gezette tijden blijven gebeuren en hiervan zal dan melding gemaakt worden op de website en via de pers.

Met deze aanvullingen www.dutchslaverytaxsuriname.com krijgen nu ook internationale onderzoekers allerlei nieuwe ingangen voor onderzoek aangaande vroege slavernijgeschiedenis in Suriname.